Naar hoofdinhoud
Wiki

Hoe maak ik een tekstblok aan?

Hoe maak ik een tekstblok in Antwoord aan?

  • Wanneer je het onderwerp hebt aangemaakt, kan je aan de slag met het vullen van de antwoordpagina. Je maakt eerst een tekstblok aan om het product te introduceren. Klik hiervoor in het Dirigentje op voeg tekstblok toe.
    In een tekstblok kunnen 4000 tekens vast gelegd worden. Indien 80 %(procent = 3200 tekens) van deze 4000 tekens in een tekstveld zijn geplaatst wordt er rechts boven het tekstveld een melding getoond. Deze melding luidt "Veld bevat xxxx tekens, maximaal toegestaan is 4000"
    Vul vervolgens de onderstaande velden in:
  •  Kop - de naam van de kopvan het tekstblok
  • Tekst - (de tekst die in het tekstblok moet verschijnen) Aan het tekstblok is een HTML web-editor gekoppeld met de volgende functies:
    1. ongedaan maken - van de laatste actie(undo),
    2. opnieuw – herstellen vorige actie(redo),
    3. vet – (geselecteerde) tekst vet maken(bold),
    4. cursief – (geselecteerde) tekst cursief/schuin maken(italic)
    5. Voeg titel toe – de hele regel wordt omgezet naar kop tekst (h3 grootte) en kan eventueel van extra vet en/of cursief worden voorzien,
    6. markeer tekst – tekst markeren(omlijnen) is over meerdere regels mogelijk,
    7. opsomming – tekst als verticale opsomming tonen,
    8. genummerde lijst – items verticaal tonen met opeenvolgende nummers,
    9. verwijzing toevoegen – voeg een verwijzing/link naar een internetpagina toe, via een apart pop-up venstertje met verwijzingswoorden en het webadres of virtuele zoeksleutel(z1234, o1234,p1011an17). Visueel wordt de de linktekst vet met een accentkleur onderstreept getoond na bewaren van het tekstblok of de Vraag Antwoord Combinatie. Bij een intern antwoord loket (intranet) kunnen relatieve verwijzingen gebruikt worden. Dit is het laatste deel van de interne url na de / (slash),
    10. toelichting – toelichting met pijltje naar beneden wordt aangemaakt via een apart pop-up venstertje met aan te klikken woorden en toelichtingstekst die bewaard wordt met de knop ‘v Voeg Toe’. De toelichting kan open- en dichtgeklapt worden na bewaren van het tekstblok. De opengeklapte toelichting wordt getoond aan het eind van de alinea waarin de aan te klikken woord(en) staan,
    11. verbeter tekst – met deze opschoon functie verwijder je onnodige html uit de tekst, dit wordt ook gedaan bij het bewaren van de tekst (hiermee wordt ook de huisstijl opmaak niet verstoord),
  • Sorteerprioriteit - de plaats op de antwoordpagina waar dit tekstblok moet komen. Standaard gaan we uit van 1 tekstblok aan het begin van een antwoordpagina en dat betekent dat de sorteerprioriteit op 1 komt te staan. Maar het is dus ook mogelijk om meerdere tekstblokken te koppelen aan een antwoordpagina .
  • Exclusief voor FO - wanneer de informatie alleen voor de Front Office bedoeld is (dit in tegenstelling tot openbare informatie op de website).

In het onderste blok Afbeelding bij tekstblok kan een afbeelding toegevoegd worden.
Als het tekstblok nog geen afbeelding bevat wordt bij de 1e regel de optie Upload afbeelding getoond. Met deze optie kan rechtstreeks een afbeelding aan het tekstblok en de afbeeldingenmap kan worden toegevoegd vanuit een ander opslag medium. Bij het toevoegen van de afbeelding worden de beheerrechten voor de afbeeldingenmap automatisch toegekend.

Via het uitklapmenu   bij deze regel uiterst rechts is de optie 'Selecteer afbeelding uit map' beschikbaar. Via een pop-up actievenster kan een afbeelding uit de afbeeldingenmap gezocht worden door in het zoekveld enkele letters in de te voeren van de naam of trefwoorden van de afbeelding. Selecteer de juiste afbeelding en het pop-up venster verdwijnt en rechts van de regel 'Selecteer afbeelding' wordt een klein voorbeeld van de afbeelding getoond met wederom een uitklapmenu   om een andere afbeelding te selecteren.. 

ten behoeve van de afbeeldingskenmerken worden de volgende regels getoond:

  • Naam afbeelding * - wordt alleen getoond bij toevoegen afbeelding via upload;
  • Trefwoorden afbeelding * - wordt alleen getoond bij toevoegen afbeelding via upload;
  • Alt-tekst (Title) * - tekst behorend bij de afbeelding welke getoond wordt bij mouse-over;
  • Breedte in pixels - bepalen grootte afbeelding (ivm vehouding alleen hoogte of breedte opgeven) 
  • Hoogte in pixels - bepalen grootte afbeelding (ivm vehouding alleen hoogte of breedte opgeven) 
  • Uitlijning horizontaal - links, rechts, midden 
  • Uitlijning verticaal - onderkop, onder kop boven tekst, naast tekst, onder tekst

Als je klaar bent, klik je op de groene knop '✓ Sla wijzigingen op'.

Tekstblok toevoegen bij een Vraag Antwoord Combinatie(VAC)

Het is ook mogelijk bij een VAC een tekstblok toe te voegen. Dit werkt hetzelfde dan een tekstblok toevoegen bij een onderwerp.

Ook hier bepaal je de sorteervolgorde ten opzichte van de andere tekstblokken maar nu binnen de VAC.
Bij een tekstblok in een VAC is het echter niet verplicht de kop en de tekst van het tekstblok te vullen. Dit is handig als men uitsluitend een afbeelding wil tonen.

Historische tekstblokken tonen

Historische content (VAC en/of Tekstblokken) worden standaard niet meer getoond, zodat het beheerscherm overzichtelijker blijft. Wil je dat de historische content wel wordt getoond, dan kan dat via de schakelaar "inclusief historie" via het rechtermenu bij een onderwerp of VAC.