Hoe vind ik?
Helpscherm zoeken en zoekresultaten
In de Mozard MidOffice Suite is generiek Zoeken opgenomen: de vernieuwde zoekfunctionaliteit waarmee de gehele suite kan worden doorzocht. Alle zoekobjecten komen in één zoekindex terecht. Eén keer met de metagegevens en één keer met de volledige tekst.
Hoe vind ik wat ik zoek?
Via het generieke zoeken kan alles uit de verschillende Mozard onderdelen gevonden worden.
Er wordt gezocht op zoeksleutels, kenmerken, trefwoorden, dossier/document omschrijving en full tekst in het document.
Met de zoeksuggesties die voort komen uit de zoeksleutels volstaat het dat 3 letters ingetikt worden. Tijdens het typen worden de mogelijk suggesties direct al getoond. Na het klikken op een suggestie wordt het desbetreffende item getoond. Suggesties worden ook getoond bij het invoeren van het zaaknummer, documentnummer of map/dossiernummer.
Een groot pluspunt van Mozard Zoeken is de integratie met de complexe vergaande mogelijkheden van de Mozard Autorisaties (‘iedereen met functie x mag zaken van type y toewijzen’, ‘iedereen van afdeling a mag document b raadplegen’). Bij elk zoekresultaat wordt eerst gekeken of de gebruiker het object mag zien. Zo niet, dan zal het object niet bij de zoekresultaten getoond worden.
Per zoekomgeving (naast de omgevingen website, intranet en klantcontacten kunnen indien gewenst meerdere omgevingen worden ingericht) wordt vastgelegd in welke zoekcategorieën moeten worden doorzocht. Een filter op zoekcategorie kan ook voor het zoeken worden geselecteerd.
Er is onlangs een aanpassing doorgevoerd waarbij de focus meer ligt op het zoeken naar zoek-objecten met álle ingegeven zoekwoorden, om te beginnen met exact de ingegeven volgorde.
Voortaan worden de volgende vier zoek query’s uitgevoerd in de opgegeven volgorde:
- op basis van volledige string (in ZOI_INDEX, volledige tekst),
- op basis van volledige string (in ZOI_INDEXPRIO2, volledige tekst),
- op basis van alle losse woorden (én) en meta-gegevens (in ZOEK_INDEX),
- op basis van alle losse woorden (én) en volledige tekst (in ZOEK_INDEX PRIO2).
Een ingegeven zoek-string met dubbele quotes (van de gebruikers die weten dat ze daarmee op een string kunnen zoeken) zal als eerste uitgevoerd worden met de exacte zoek-string inclusief bijzondere tekens zoals & of @. Met de ingegeven zoek-string “Suske&Wiske” wordt dus een document met in de tekst ‘Suske&Wiske gaan op reis’ gevonden (maar niet ‘Suske en Wiske gaan op reis’).
Met betrekking tot de derde en vierde query wordt de ingegeven zoek-string opgeknipt in losse woorden en hierbij wordt ‘Suske&Wiske’ dus opgeknipt in de woorden ‘Suske’ en ‘Wiske’.
De functionaliteit van stopwoorden (veel voorkomende woorden als ‘de’, ‘het’ en ‘een’) bij deze vier query’s worden niet langer gebruikt. Er verschijnen dus uitsluitend resultaten waarin álle ingegeven zoekwoorden (ook de stopwoorden) zijn opgenomen.
De functionaliteit van synoniemen (op basis van de tabellen ZOEK_THESAURUS en ZOEK_THESAURUSSPECIFIEK) blijven wel in gebruik, met uitzondering van de eerste twee query’s.