Naar hoofdinhoud
Wiki

Hoe voeg ik een DV-zaaktype toe?

Hoe voeg ik een Deel- of Vervolgzaaktype toe en hoe beheer ik deze?

Het zaaktype dat moet dienen als deel- of vervolgzaaktype moet ingericht en actief zijn. Het maakt niet uit of het beoogde zaaktype ook al als zelfstandig zaaktype functioneert. Ook is het mogelijk dat bijvoorbeeld het zaaktype ook door andere hoofdzaaktypen als deel- of vervolgzaaktype wordt gebruikt. Het is wel noodzakelijk dat je ook zaaktype beheerrechten hebt voor het te configureren deel- of vervolgzaaktype.

Vanuit 'Overzicht Instellingen deel-vervolgzaaktypen' activeer je het zwevende Dirigentje - 'acties bij deelvervolgzaken' en vervolgens de optie 'Toevoegen deel-vervolgzaaktype'.
Bij het toevoegen van een deel-vervolgzaaktype zoek je een zaaktype dat (ook) gaat functioneren als een deel- of vervolgzaaktype. Geef in het zoekveld de naam of deel van de naam van het te koppelen deel- of vervolgzaaktype op en geef een Enter. 
Klik bij de gevonden zaaktypen op het gewenste zaaktype dat als deel- of vervolgzaak voor dit zaaktype moet gaan dienen.
Het scherm 'Toevoegen deel-vervolgzaaktype' dat getoond wordt na het selecteren van het zaaktype bevat de noodzakelijke velden voor het inrichten van de opstart en aanmaak acties van de deel of vervolgzaak.
Uitleg per in te richten veld:

  • Deel-vervolgzaaktype: de naam van het zaaktype dat voor dit zaaktype gaat dienen als deel- of vervolgzaaktype (niet meer muteerbaar na aanmaken DV-zaaktype)
  • Naam: dit is de zelf te bepalen (afwijkende) naam van het deel- of vervolgzaaktype. Dit is handig indien in het proces meerdere keren om een bepaald advies gevraagd moet worden. 
  • Automatisch starten bij status: selecteer de status van de hoofdzaak waarin de deel- of vervolgzaak gestart moet worden. Het is namelijk mogelijk een deel- of vervolgzaak automatisch of handmatig te starten. Bij selectie laatste status wordt D/V-zaak gestart onafhankelijk van te kieszen resultaattype,
  • Automatisch starten bij resultaat: selecteer het resultaattype van het hoofdzaaktype waarin de vervolgzaak gestart moet worden. Indien D/V-zaak starten gewenst is bij alle resultaattypen selecteer dan de laatste status bij Automatisch starten bij status,
  • Deelzaak of vervolgzaak: bepaal hier of het een deel- of vervolgzaak betreft.
  • Starten na hoeveel dagen: 0 dagen of niets invullen is direct starten. Deelzaken zullen veelal direct starten, bij vervolgzaken komt vertraagd of geagendeerd starten van een zaak wel voor (maximaal = 9999, Opus 9).
  • Deel-vervolgzaak moet bij aanmaken direct naar status: In welke status moet de deel- of vervolgzaak starten? Bij geen keuze start deze in status 1.
  • Handmatig opstarten mogelijk vanaf welke status: Vanaf welke status mag de behandelaar de deel- of vervolgzaak handmatig starten? Bij geen keuze is het niet mogelijk handmatig te starten.
  • Geldt bij voorwaarden en of of? : keuze en / of, de voorwaarde 'en' beperkt het aantal mogelijkheden bij het stellen van waarwaarden ten aanzien van een kenmerk. De keuze 'of' breidt de mogelijkheden uit.

Na het vullen van bovenstaande basiskenmerken van de deel-/vervolgzaak wordt deze aangemaakt via het activeren van de knop Voeg deel- vervolgzaak toe.

Beheren Deel- / Vervolgzaaktype

Na het toevoegen van het deel-/vervolgzaaktype wordt het beheerscherm van het deel-/vervolgzaaktype getoond. De overige kenmerken van het deel-/vervolgzaaktype krijgen een standaard waarde.

Via Wijzig Kenmerken kunnen de overige kenmerken van de deelvervolgzaak aangepast worden:

  • Indicatie zus: (Ja/Nee), is dit deel- of vervolgzaaktype een deel- of vervolgzaaktype van een andere zaaktype,
  • Deel-/vervolgzaak prioriteit: bepaalt de prioriteit ten opzichte van de andere deel- vervolgzaaktypen in het overzicht deel-vervolgzaaktypen en in de zaak in de tijdlijn en bij gerelateerde zaken,
  • Mag startdatum door de behandelaar gewijzigd worden: (Ja/Nee), bij Ja kan de behandelaar van de deel- of vervolgzaak de startdatum aanpassen. (Opus 9: als de startdatum van een agenderingszaak wordt gewijzigd wordt de doorlooptijd op 0 gezet. deze waarde blijft 0 totdat de zaak uiteindelijk is gestart),
  • Mag de behandelaar de doorlooptijd wijzigen: (Ja/Nee), bij Ja kan de behandelaar van de deel- of vervolgzaak de looptijd aanpassen. (bij het wijzigen van de doorlooptijd wordt er technisch een zaakverlenging aangemaakt),
  • Toewijzen voorinvullen met behandelaar - selecteer indien gewenst een behandelaar
  • Toewijzen niet voorinvullen? - (Ja/Nee), indien Ja, kan niet als bij voorinvullen een behandelaar is geselecteerd,
  • Toewijzen verplicht? - (Ja/Nee), bij Ja moet de behandelaar bij het starten van de deel- of vervolgzaak direct toewijzen,
  • Toewijzen tonen? - (Ja/Nee), het selectieveld toewijzen wordt getoond,
  • Gegevens aanvrager kopiëren van hoofdzaak: (Ja/Nee), bij Ja worden de NAW gegevens van de aanvrager gekopieerd en deze is daarmee ook aanvrager van de vervolgzaak (bij een deelzaak - intern zaaktype - is de behandelaar van de hoofdzaak altijd de aanvrager en staat deze optie op Nee),
  • Gegevens betreft kopiëren van hoofdzaak: (Ja/Nee), bij Ja worden de NAW gegevens van de betreft gekopieerd en deze is daarmee ook de betreft van de vervolgzaak (bij een deelzaak - intern zaaktype - is de behandelaar van de hoofdzaak altijd de aanvrager en staat deze optie op Nee),
  • Kaartlocatie(s) kopiëren van hoofdzaak? (Ja/Nee),
  • Bij gekopieerd document (meegekopieerd) in naam opnemen? (Ja/Nee),
  • Geldt bij voorwaarden en of of?: bij en(standaard) moet indien meerdere voorwaarden aan alle voorwaarden worden voldaan en bij of aan één van de voorwaarden. Deze voorwaarden kunnen na de configuratie van dit scherm worden ingesteld via het rechtermenu,
  • Toevoeging bij naam deel-vervolgzaak: hier is de samenstelling van de deel-/vervolgzaak naam te beïnvloeden,
  • Tonen naam deel-vervolgzaak? (Ja/Nee) toont van alle deel- of vervolgzaak van dit type de naam in de hoofdzaak,
  • Signaleringsberichten bij hoofdzaak: (Ja/Nee), bij Ja worden signaleringsberichten in subdossier signaleringen van de hoofdzaak geplaatst (rode D)
  • Documenttype kopie afrondend document deelzaak: deze regel wordt alleen getoond als het een deelzaak configuratie betreft en dat bij het deelzaaktype ‘Documenttype waarmee zaak wordt afgehandeld’ is gevuld - selecteer hier het documenttype uit het hoofdzaaktype dat het gekopieerde document uit de deelzaak in de hoofdzaak moet krijgen bij afhandeling van de deelzaak - bij het afhandelen van de deelzaak wordt een kopie van het document bij afhandeling geplaatst als ongelezen document in het zaakdossier van de hoofdzaak,
  • Archiefkenmerken op basis van hoofdzaak?: (Ja/Nee), indien ja dan worden de archiefkenmerken van de hoofdzaak bepalend voor de (veelal) deelzaak.
  • Resultaattype parafering documenten * - waarbij het resultaattype van het deelzaaktype kan worden geselecteerd, dat aangeeft dat bij dit resultaat de documenten als geparafeerd moeten worden beschouwd,
  • Term paraaf document * - invoerveld voor ingeven bijvoorbeeld ‘Akkoord’ of ‘Ondertekend’ (deze optie is optioneel. Als dit veld wordt leeg gelaten, wordt de term 'Paraaf' gebruikt.

*) De twee bovenstaande items worden alleen getoond indien ‘‘Versies documenten bij start zaak direct bevriezen" is 'Ja' (Instellen bij Overige instellingen zaaktype van hoofd- en deelzaaktype).

Bewaar de aanpassingen van de overige basis kenmerken via de knop Sla wijzigingen op.