Naar hoofdinhoud
Wiki

Wat gebeurt er met de doorlooptijden bij wijzigen zaaktype?

Wijzig zaaktype zaak

Een zaak is altijd aan een zaaktype gekoppeld. Het kan gebeuren dat een zaak aan het verkeerde zaaktype is gekoppeld, in dat geval kun je het zaaktype wijzigen. Je moet hiervoor wel behandelrechten of toewijsrechten hebben voor het gewenste zaaktype hebben. Is dit niet het geval dan kun je de zaak weigeren. (zie weigeren zaak)

Het zaaktype wijzigen kan alleen in status 1 en 2 omdat in status 3 alle controles al gedaan moeten zijn met betrekking tot de vaststelling van het zaaktype. Indien geconfigureerd kan in status 3 ook het zaaktype gewijzigd worden. Hou er rekening mee dat mogelijk al naar de aanvrager gecommuniceerd is dat de zaak in behandeling is genomen (binnen het originele zaaktype).

Open vanuit het zaakscherm (in status 1 of 2) het zwevende Dirigentje   en klik op de knop Wijzig zaaktype.
In het pop-up venster (LOV) selecteer je het juiste zaaktype.
Vervolgens geef je de toelichting op de wijziging van het zaaktype aan (bijvoorbeeld: zaak was aanvraag evenementenvergunning maar moet melding evenement worden).

Klik als laatste op de groene knop '✓ Wijzig zaaktype'.

Nas deze actie keer je terug naar het hoofdscherm van de zaak met het gewijzigde zaaktype.
Let op: interne zaken kunnen alleen gewijzigd worden naar interne zaaktypen. Tevens geldt dat externe zaken alleen gewijzigd kunnen worden naar externe zaaktypen.

Wat gebeurt er met de doorlooptijden bij wijzigen zaaktype?

Wanneer je het zaaktype wijzigt, neemt de zaak de doorlooptijd aan van het gewijzigde zaaktype. Het is aan de behandelaar om te beoordelen of de klant hiervan op de hoogte moet worden gesteld (bijvoorbeeld in het geval dat de oorspronkelijke doorlooptijd 7 dagen was, maar nu 42 dagen bedraagt).

Let op 1: wanneer het nieuwe zaaktype een variabele doorlooptijd kent, kan alleen maar zaaktype worden gewijzigd in status 1. Immers, van deze zaken wordt de doorlooptijd bij het zetten van status 2 bepaald. Zaken in status 2 kunnen daardoor niet worden gewijzigd naar een zaaktype met een variabele doorlooptijd.

Aanpassing (Opus 9): wanneer je in status 2 het zaaktype wijzigt, en het nieuwe zaaktype kent een variabele doorlooptijd, dan zal de doorlooptijd worden worden aangehouden van het oudere zaaktype. Immers, van deze zaken wordt de doorlooptijd bij het zetten van status 2 bepaald en dat is dus al gebeurd in het oude zaaktype.

Let op 2 : bij wijzigen van zaken in status 1 naar een zaaktype met een variabele doorlooptijd zal de doorlooptijd in eerste instantie op ntb staan. In de eerstvolgende nachtrun zullen doorlooptijd gewenst en vereist op 999 worden gezet. De daadwerkelijke doorlooptijd wordt bepaald bij het zetten van status 2. Ook in dit geval is het aan de behandelaar om te beoordelen of de klant op de hoogte moet worden gesteld van de gewijzigde doorlooptijd.

Overzicht vragen

Wat gebeurt er met de doorlooptijden bij wijzigen zaaktype?