Hoe voeg ik een kenmerktype toe?
Hoe voeg ik een kenmerktype toe?
Een kenmerktype voeg je toe door vanuit het Dirigentje op de knop/verwijzing Voeg kenmerktype toe te klikken.
Om een kenmerktype beschikbaar te stellen voor een zaaktype zijn enkel onderstaande velden van belang.
Naam: de naam van het kenmerk
Verwijzing, Schema en Referentie worden in principe alleen door de progammeurs van mozard gebruikt in de door Mozard aangemaakte kenmerktypen
Formaat: Naast alfanumeriek (a), numeriek *1 (n), tekst *2(t), Ja/Nee*3 (j), datum (d), datum-tijd (y) en zijn ook de formaten decimaal (c), e-mailadres (e), kleur (k), telefoonnummer (m), url (u) en wachtwoord *2 (w) beschikbaar.
*1) Houdt er rekening mee dat een numeriek veld geen voorloop-nul 0 kan bevatten maak er dan een alfanumeriek veld van. Bij de kenmerkselectie van een zaaktype/registratie/webformulier zijn ten aanzien van formaat decimaal kenmerktype boven de regel ‘Standaard waarde’ de regels ‘Aantal decimalen’ en ‘Scheidingsteken punt tonen bij duizendtallen?’ (N/j) toegevoegd om de indeling van een decimaal ‘getal’ te kunnen bepalen.
*2) Het tekstveld heeft standaard 4000 posities en is over meerdere regels verdeeld. Indien 80% van deze 4000 tekens in een tekstveld zijn geplaatst wordt rechtsboven het tekstveld de melding Veld bevat xxxx tekens, maximaal toegestaan is 4000 getoond.
*3) Het ja/nee formaat kan alleen de waarde ja of nee krijgen, wordt vaak gebruikt als voorwaarde voor het starten van een deel- of vervolgzaak.
*4) De waarde van het formaat wachtwoord wordt in het scherm altijd als *** getoond.
Lengte: alleen van de numerieke en alfanumerieke kenmerken kan de lengte bepaald worden, voor de andere formaten is een standaard lengte vastgesteld.
Standaardwaarde: hier kan de standaard waarde voor het kenmerktype bepaald worden die overschreven kan worden in een muteerbaar kenmerk (via kenmerkselectie).
Tag: voor de zaak of sjabloon XML kan voor het kenmerktype een afwijkende naam worden vast gelegd
Selectie mogelijk bij zaaktype/registratie/webformulier?: (Ja/nee) indien de waarde is nee wordt het kenmerktype verborgen. Dit is vooral relevant bij kenmerktypen waarbij objecten uit een bijzondere
registratie kunnen worden geselecteerd. Denk hierbij aan de registraties als burger, bedrijf, medewerker, adres of kad perceel.
Te selecteren bij zaaktype/registratie/webformulier? : (ja/Nee) indien de waarde is Ja, dan wordt bij de zaakbak selectie en objectselectie van elk zaaktype of registratie dit kenmerktype getoond ook al komt dit kenmerktype niet voor bij het geselecteerde zaaktype(n) of registratie. Dit is met name handig als een kenmerktype bij de meeste zaaktypen gebruikt wordt.
Blok Kenmerk-vulmethode
Vulmethode: de waarde van het betreffende kenmerk kan via een dropdown of LOV geselecteerd worden op basis van een lijst of selectie (uit database tabellen).
Gekoppeld kenmerk: het betreffende kenmerk is gekoppeld aan een ander kenmerk
Groepsvolgorde: hier wordt de volgorde bepaald van gekoppelde kenmerken
Niet muteerbaar: het kenmerk is niet muteerbaar, wordt vaak in combinatie met een standaardwaarde gebruikt
Verborgen: Het kenmerk is verborgen maar is wel zichtbaar voor de behandelaar van een zaak
Na het vullen van de benodigde velden wordt het kenmerktype vast gelegd met behulp van de knop/verwijzing Voeg kenmerktype toe.
Zie hieronder voor een voorbeeld van een ingevuld kenmerktype venster