Hoe werken zoeksleutels?
Helpscherm zoeken en zoekresultaten
In de Mozard MidOffice Suite is generiek Zoeken opgenomen: de vernieuwde zoekfunctionaliteit waarmee de gehele suite kan worden doorzocht. Alle zoekobjecten komen in één zoekindex terecht. Eén keer met de metagegevens en één keer met de volledige tekst.
Hoe werken zoeksleutels
Aan de te doorzoeken zoekobjecten kunnen hiermee zoekwoorden worden gekoppeld.
Dat gebeurt bij sommige categorieën objecten automatisch, bijvoorbeeld bij medewerkers uit de telefoongids.
Zodra een functieverband wordt opgevoerd, wordt automatisch een zoeksleutel met als zoekwoorden de naam van de medewerker opgevoerd.
Dus zodra er een functieverband van ‘Peter Post’ wordt opgevoerd, wordt ‘Peter Post’ ook als sleutel opgevoerd.
Zodra men bij het zoeken letters intikt, die als strings voorkomen in ‘Peter Post’ wordt deze als suggestie getoond.
Bijvoorbeeld bij de volgende strings: ‘p’, ‘pe’, ‘pet’, ‘et’, ‘te’, ‘po’, ‘st’, ‘st pe’, ‘os ete’.
Dit is bijzonder krachtig. Het zorgt ervoor dat gebruikers van de zoekfunctionaliteit al direct bij de suggesties naar het juiste zoekresultaat worden geleid.
De functionaliteit helpt gebruikers beter te zoeken. Zo wordt gestimuleerd dat met meer dan één zoekwoord wordt gezocht, want met één zoekwoord zoeken leidt meestal tot een lange lijst met zoekresultaten. Vervolgens moet binnen die lange lijst verder worden gezocht. Het is beter direct meer zoekwoorden te gebruiken, zodat minder zoekresultaten worden getoond, waarbij de kans groter is dat de gezochte informatie sneller wordt gevonden.
Bij sommige categorieën objecten moeten zoeksleutels handmatig worden opgevoerd. Denk aan Antwoord content of nieuwsberichten.
Zelf samenstellen zoeksleutels in antwoord en nieuws
Door vooral zoeksleutels te gebruiken die uit meerdere woorden bestaan, wordt de kwaliteit van de zoekresultaten sterk verbeterd en hoeft Mozard bovendien van minder relevante objecten te checken of de gebruiker gerechtigd is deze te zien.
Dat wil overigens niet zeggen dat een zoeksleutel nooit uit één woord mag bestaan. Het hangt erg af hoe je bijvoorbeeld Antwoord inricht.
Stel dat je alleen een Antwoord onderwerp ‘Paspoort’ hebt en verder geen vraag-antwoord-combinaties. In dat geval is de zoeksleutel ‘paspoort’ gerechtvaardigd.
Maar het is beter alle informatie over een paspoort in vraag-antwoord-combinaties op te nemen. In dat geval neem je per vraag-antwoord-combinatie suggesties op als ‘paspoort kwijt’, ‘paspoort prijs’, ‘paspoort aanvragen’ en ‘paspoort foto’ op.
Zodra men bij het zoeken de letters ‘pas’ intikt, verschijnen direct als suggesties:
* paspoort kwijt
* paspoort prijs
* paspoort aanvragen
* paspoort foto
Men is dan geneigd direct de juiste zoekwoorden te selecteren en zorgt daarmee dat de juiste vraag-antwoord-combinatie bovenaan de zoekresultaten terecht komt.
Bij een nieuwsbericht met betrekking tot een vacature junior-programmeur kan men beter de zoeksleutel ‘vacature junior-programmeur’ opnemen dan de zoeksleutel ‘vacature’.
Bij een factsheet over het Mozard prijsmodel kan men beter de zoeksleutel ‘factsheet mozard prijsmodel’ opnemen dan de zoeksleutel ‘factsheet’.
De zoekwoorden moeten geen losse verzameling woorden vormen, maar samenhang hebben en bijvoorkeur een logische volgorde hebben. In plaats van de zoeksleutel ‘integratie office word excel powerpoint’ kunnen beter meerdere zoeksleutels ‘integratie office’, ‘integratie word’, ‘integratie excel’ en ‘integratie powerpoint’ worden opgevoerd.
De zoekwoorden moeten niet te lang zijn. Dat maakt het overzicht met suggesties moeilijk leesbaar.
De zoeksleutel ‘paspoort kwijt’ is beter dan de zoeksleutel ‘wat moet ik doen als ik m’n paspoort kwijt ben’.